Wijkaanpak Oosterboer Meppel

In de Meppelse wijk Oosterboer start de gemeente Meppel in 2022 met een wijkaanpak. Waar deze wijkaanpak over moet gaan, hoort de gemeente graag van haar inwoners. In dat kader organiseert Bureau Lokahi samen met Rosegaar Omgevingsmanagement een creatief participatieproces. 

Gemeente Meppel wil de komende jaren extra aandacht besteden aan de wijk Oosterboer. Het is er fijn wonen met groen, winkels en voorzieningen om de hoek. De gemeente vindt het belangrijk dat dit in de toekomst zo blijft. Als we verder vooruitkijken, komen er verschillende veranderingen op de wijk af. De inwoners van de wijk worden ouder, het klimaat verandert en de overgang naar duurzame energie laat niet lang meer op zich wachten. Dit vraagt om een actieve aanpak van de gemeente: de ‘wijkaanpak Oosterboer’.

Waar de wijkaanpak precies aandacht aan moet besteden, hoort de gemeente graag van haar inwoners. Op basis hiervan worden de thema's voor de wijkaanpak bepaald die later in 2021 van start gaat. Bureau Lokahi was hier samen met Rosegaar omgevingsmanagement verantwoordelijk voor de participatie en communicatie. 


De participatie voor de wijkaanpak is speels, uitnodigend en inclusief. Er zijn corona-proof activiteiten voor alle doelgroepen, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren. Speciaal voor basisschoolleerlingen is er een doorgeefboekje ontwikkeld, gebaseerd op het vriendenboekje. Kinderen van de BSO's gingen aan de slag met het maken van een 'moodboard' met hun lievelingsplekjes in de wijk en de dingen die ze nog missen. Jongeren gingen aan de slag met het op maat gemaakte participatiespel Wijkdecor. Voor volwassenen was er een speciale editie van de veelgelezen wijkkrant met een infoquête erin. In het winkelcentrum stond een ideeënkar waar bezoekers een ansichtkaartje konden invullen. Daarnaast waren er diverse digitale brainstormsessies om met elkaar in gesprek te gaan. 

De opbrengst is overweldigend. In totaal dachten 421 inwoners uit Oosterboer mee over de toekomst van hun wijk. Een resultaat waar gemeente Meppel veel aan heeft en trots op is. 

Speciale aandacht voor kinderen & jongeren

Periode: december 2020 - maart 2021
Opdrachtgever: gemeente Meppel
In samenwerking met: Rosegaar Omgevingsmanagement 

Meer weten?
Schrijf je dan hieronder in voor onze digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van wat we doen.