Toekomstgesprekken Stedenbouwvisie Utrecht

Gemeente Utrecht werkt aan een stedenbouwvisie. Deze visie beschrijft welke keuzes de gemeente maakt voor de toekomstige inrichting van de stad en hoe zij de leefbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving op peil houdt. De input voor deze stedenbouwvisie komt van inwoners van de stad. Hiervoor organiseert de gemeente allerlei soorten ‘toekomstgesprekken’. 

De toekomstige inrichting van Utrecht, leefbaarheid en de kwaliteit van de leefomgeving gaat natuurlijk iedere inwoners van de stad Utrecht aan. Tegelijkertijd is het thema voor veel inwoners niet direct heel tastbaar en concreet. Des te belangrijk dus om toekomstgesprekken te organiseren die voor alle Utrechters interessant waren. Geen traditionele bewonersavonden, maar prikkelende, uitnodigende en laagdrempelige participatievormen voor iedereen.  

Samen met Bureau voor Gebiedscommunicatie heeft Bureau Lokahi daarom gewerkt aan het bedenken, organiseren en uitvoeren van een passende participatie-aanpak. Public Cinema ontwikkelde een zeer uitgebreide en gedegen marketingaanpak, waar Bureau Lokahi ook betrokken bij was om middel en resultaat aan elkaar te verbinden.  

Het resultaat was een zeer uitgebreid participatieproces, met allerlei participatievormen voor jong en oud. Eerst hebben we een verkennende peiling uitgezet via Swipocratie, een digitale tool om heel laagdrempelig meningen op te halen. Tegelijkertijd zijn we met 100 ambtenaren de straat op gegaan om in alle Utrechtse wijken in gesprek te gaan met Utrechters. Dat leverde in totaal iets meer dan 4.600 reacties op.

Vervolgens zijn we verdiepend in gesprek gegaan over de thema's die uit de eerste ronde volgden. Dit deden we op allerlei manieren. Een challenge als onderdeel van het lesprogramma voor studenten van Utrechtse ROC's, hogescholen en universiteiten, een jongerendebat met dezelfde groep, een spel met basisschoolleerlingen, een inhoudelijk debat vanuit het architectuurcentrum Aorta, twee verdiepende gesprekken met inwoners en een buurtborrel met bewoners die al op hoogte wonen om van hun ervaring te leren. Al met al een zeer uitgebreid proces, met een mooie opbrengst. 

Veelzijdige participatie

Periode: april - december 2023
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Meer weten?
Schrijf je dan hieronder in voor onze digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van wat we doen.