Complex 507 Lombok 

Woningcorporatie Bo-Ex en bewonersorganisatie Toekomstclub 507 hebben in een startdocument gezamenlijke ambities uitgesproken over de toekomst van wooncomplex 507 in de Utrechtse wijk Lombok. In nauwe samenwerking met 12N Urban Matters was Bureau Lokahi verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van dit proces.  

Complex 507 is een bijzonder architectonisch wooncomplex bestaande uit 353 sociale huurwoningen. Gebouwd in 1926, gelegen tussen de Utrechtse Vleutenseweg en Leidsekade. De woningen zijn geliefd en mensen willen er graag (blijven) wonen. Ondanks de populariteit, kent het complex een sterke wisseling in kwaliteit. De voorzieningen in de woningen zijn gedateerd. De huizen hebben geen centrale verwarming en dubbele beglazing. Bewoners klagen over kou en tocht. De staat van de kozijnen, dak en riool is veelal slecht en het complex scoort laag als het gaat om inbraakveiligheid en duurzaamheid. 

Woningcorporatie Bo-Ex heeft daarom samen met bewoners een plan gemaakt en afspraken gemaakt over de toekomst van het complex. In dit plan staan ambities over behoud en betaalbaarheid van de woningen, sociale verhoudingen, zoals (mede-)zeggenschap en voorkomen van gentrification, maar ook ruimtelijke aspecten, zoals de buitenruimte, parkeren, groen en duurzaamheid. Bo-Ex en de bewonersvereniging trekken gezamenlijk op om deze ambities verder uit te werken. 

Nu, drie jaar later, begint de grote renovatie. De woningen worden aangepast naar de wensen van deze tijd en krijgen gemiddeld een energielabel A. Na het grootschalig onderhoud worden de woningen door Bo-Ex overgedragen aan bewoners in zelfbeheer. Een mooi resultaat om trots op te zijn! 

resultaat

Periode: 2017
Opdrachtgever: Bo-Ex, bewonersvereniging Toekomstclub 507
Rol Bureau Lokahi: projectsecretaris
In samenwerking met: 12N Urban Matters
Beeldmateriaal: Nina Slagmolen

"Bij samenwerken met Suzy had ik aan één woord vaak genoeg. Dat gold voor mij, voor collega’s en voor betrokken bewoners."

- Fulco Treffers, 12N Urban Matters

Meer weten?
Schrijf je dan hieronder in voor onze digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van wat we doen.